Varlık 1
Maris Global

Çin’deki Kamu Kuruluşlarının İnternet Adresleri

Dünyanın, en serbest ekonomisi Hong Kong

Hong Kong dünyanın, en serbest ekonomisi, en yüksek kişi başı gelire sahip ikinci ülkesi, en büyük döviz rezervine sahip üçüncü ülkesi. İnsanların, malların, sermayenin ve bilginin serbest dolaşımına dayalı sistemi var. Yabancı ve yerli yatırımcılar için eşit uygulamalar, düşük ve öngörülebilir, basit bir vergi sistemi sözkonusu. İthal edilen mallardan gümrük ve benzeri vergiler alınmıyor.

Hong Kong’un Çin pazarına giriş için seçilebilecek en uygun nokta olduğu söylenebilir. Çin kültürü hakkında tecrübeli, uluslararası deneğimli, eğitim seviyesi yüksek ve İngilizce konuşulan bir iş merkezi. Çin’deki en büyük yatırımcı oluşu, pazara yakınlığı ve bölgedeki en üst düzeyde lojistik altyapısına sahip oluşu da avantajlar arasında sayılabilir.

Hong Kong, Çin’in en büyük ticaret ortakları arasında. Çin piyasasına yönelik oldukça fazla bilgi birikimi bulmak mümkün. Burası yabancı firmaların, Çin ve diğer Asya ülkelerine yönelik ticari faaliyetlerini yürütebilecekleri bir merkez olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, Çin ve Hong Kong arasında 1 Ocak 2004 itibariyle geçerli olan “Daha Yakın Ekonomik İşbirliği Anlaşması” (CEPA) imzalandı. Bu işbirliği anlaşması (CEPA) Hong Kong menşeli firmaların Çin’e yönelik ticari faaliyetlerinde oldukça fazla imtiyaz elde etmesini sağlıyor. CEPA anlaşması sayesinde Hong Kong’lu firmalar yerel firma statüsüne yakın muamele görüyor ve birçok ürünü gümrük vergisi uygulanmaksızın satabiliyor. Firma sahiplerinin milliyetleri konusunda bir sınırlama olmaması Hong Kongda firma kurmayı cazip hale getiriyor. Çin’de sermayesinin tamamı Hong Kong menşeli firmaya ait mağaza ve satış alanı açma imkanı tanınıyor.

Asyanın merkezinde oluşu Çin ve Asya pazarına mal satmak isteyen firmalar açısından stratejik önem taşıyor. Hong Kong’un ihracatının çoğunluğu ÇHC menşeli malların re-eksportundan oluşuyor. Hong Kong yapmış olduğu %85 oranında re-export ticaretin %55 lik bölümü Çin menşeli mallardan oluşuyor. 2004 yılında Hong Kong’un Çine ihracatı 115 milyar dolar tutarında gerçekleşti. Çin’in Guangdong eyaletinde 70.000’i aşkın Hong Kong’lu firma, 2000’i aşkın Çin’li firma da Hong Kong’da faaliyet gösteriyor.

Mücevherat ve Saat, Elektronik, Oyuncak, Asya Pasifik Deri Fuarı, Hediyelik Eşya ve Ev Eşyaları alanında düzenlenen fuarlar dünyanın en büyük fuarlarından ve ürünlerin tanıtımı için iyi bir fırsat

Şanghay

Tamamen yabancı veya yerli firmalarla ortak kurulan işletmelerin özsermaye miktarı en az 200.000 ABD doları kadar olmak durumunda. Kendi kullanımları için makina ithalatı yapmak isteyen firmalar onay almak koşuluyla vergisiz ithalat yapabiliyorlar.

Yabancı yatırımcılar birçok vergi kolaylığından faydalanabilmektedirler, ihracat iadesi alabilirler ve karlarıyla Çin’de yatırım yapmaları durumunda %40 ve fazla oranda iade alabilirler. Yatırımcılar, arazi mülkiyeti edinemiyor fakat 50 yıla kadar süre ile kiralayabiliyor.

Pearl River Delta

60 milyon nüfusu ile Çin’in ekonomik olarak en gelişmiş ve şehirleşmiş bölümüdür. Dış dünya ve yatırımlara ilk olarak bu bölgede başlandı. Çin’in dış ticaretinin büyük kısmı buradan gerçekleşiyor. Alım gücü hızla artan orta gelirli tüketicinin yoğunlukla yaşadığı bölge ve dünyanın en büyük üretim merkezlerinden biri durumunda. Bu bölgenin milli geliri Singapur, Malezya ve Filipinlerin toplamından daha fazla.